Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

30 miljoen jaar: kunst, ecologie en duurzaamheid

Conferentie

7 nov 2024, 09:30 - 18:00

Kunst wordt in elke generatie met nieuwe uitdagingen geconfronteerd. In onze tijd speelt duurzaamheid een centrale rol, een onderwerp dat zowel het dagelijks leven beïnvloedt als uiteenlopende meningen oproept. Maar hoe kan kunst bijdragen aan een beter begrip van duurzaamheid en de implicaties ervan? Hoe kan het ons helpen de uitdagingen waar we voor staan beter te begrijpen?

Deze vragen vormen de kern van het seminar ’30 miljoen jaar: kunst, ecologie en duurzaamheid’ in het Muhka. Het evenement wil met een concrete context en doordachte aanpak antwoorden zoeken op de raakvlakken tussen kunst, duurzaamheid en ecologie.

Hoewel sommige kunstwerken, zoals de paleolithische muurschilderingen, eeuwenlang hun relevantie behouden, is de werkelijkheid van hedendaagse kunst vaak anders. Veel hedendaagse kunst moet zich verzoenen met haar eigen vergankelijkheid, waarbij een levensduur van meer dan tien jaar al als een prestatie geldt. Hoe kan een hedendaags kunstwerk, dat door mensen in hun gemeenschap wordt omarmd, blijvend betekenisvol zijn en zo zijn duurzaamheid versterken?

Tijdens het seminar worden deze en andere vragen zowel in theorie als praktijk besproken. Hoe kunnen kunstenaars en kunstinstellingen hun productieprocessen aanpassen om duurzamer te werken? Kunstprofessionals, kunstenaars, academici, studenten, beleidsmakers en een breed publiek worden uitgenodigd om deel te nemen aan deze discussie. Sprekers zoals Nathalie Blanc, Pascal Gielen, Roel Arkesteijn en Nicola Setari delen hun inzichten tijdens lezingen, in een evenement georganiseerd door de Nieuwe Opdrachtgevers.

Het seminar is gebaseerd op het Creative Europe-project ALILASUS, dat initiatieven uit Spanje, België en Frankrijk samenbrengt om artistieke oplossingen voor ecologische vraagstukken te verkennen.

Programma

Voormiddag

  • Welkom: Thérèse Legierse, de Nieuwe opdrachtgevers
    Kaderen van seminar binnen het Creative Europe project
  • Lezing: Pascal Gielen, Universiteit van Antwerpen
    Vertrekkende vanuit de praktijk van kunstenaars, bezorgd om hun ecologische impact, belicht Pascal Gielen de paradox van de culturele sector.
  • Lezing: Roel Arkensteijn, AP Hogeschool
    De lezing focust zich op ecologische kunstenaars en hoe zij door middel van hun praktijk oplossingen voor ecologische problemen aankaarten.
  • Interventie door Nicola Setari, LUCA School of Arts
    In tegenstelling tot de andere sprekers, die het maken van kunst vanuit ecologisch perspectief toelichten, gaat Nicola Setari in op de 0jdelijkheid van kunst en de ecologische vraagstukken daaromtrent. Bijvoorbeeld bij land art en de vraag om natuurlijke materialen.
  • Het voormiddag programma wordt afgesloten door een Q&A, gemodereerd door Nicola Setari.

Namiddag

  • Lezing: Nathalie Blanc, Université de Paris
    De derde lezing van de dag gaat in op het ecologische bewustzijn van kunstenaars, en de materialen die zij gebruiken. Ook professor Blanc kadert dit binnen stromingen binnen land art en ecologische kunst
  • Workshop: diepgaand gesprek met Nathalie Blanc
    Tijdens dit gesprek gaat Nathalie Blanc dieper in op artistieke vrijheid en de beperkingen door ecologisch bewustzijn.
  • Workshop: Thérèse Legierse, de Nieuwe opdrachtgevers
    Groen opdrachtgeven. Dit onderdeel is specifiek toegespitst op iedereen die binnen landschappelijke en groene omgevingen kunstopdrachten in verschillende vormen wil realiseren.

Praktisch

  • Een organisatie van De Nieuwe Opdrachtgevers;
  • Donderdag 7 november, van 9:30 tot 18:00, in het M HKA;
  • Deze activiteit is gratis;
  • Inschrijven is een must.

Schrijf je hier in