Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

COLLECTIEF LIED – Performance onder leiding van Céline Gillain

20 mei 2023, 16:00 - 18:00

Als afsluiter van de workshopweek geïnitieerd door muzikant, performance- en videokunstenaar Céline Gillain, brengen de deelnemers een collectief lied. Twaalf deelnemers vormden vier dagen lang een koor-annex-steungroep. Ze experimenteerden met het maken van een collectief lied, geïnspireerd op volksrituelen, persoonlijke verhalen, clubcultuur en feministische theorieën. Deze performance kadert binnen ANTENA, het project dat Céline Gillain creëert voor SUPERHOST 2023.

The psychic, almost magical power of words sung, spoken, or yelled might open some gates. We’ll create bizarre beats inspired by techno and electronic music with makeshift homemade percussions. Rhythm can lead to a trance and has the potential to shake the walls, create a crack in the system. As contradictory as it may seem, rhythm creates change, rhythm leads to transformation. – Céline Gillain

De koor-annex-steungroep

Deze open call is afgesloten

Voor deze vierdaagse workshop worden 12 deelnemers uitgenodigd om deel te nemen aan een ‘choir-cum-support group’ (koor-annex-steungroep).

Workshop: di 16, wo 17, do 18 en vr 19 mei 2023
Performance: za 20 mei 2023

Hoe overleef je het kapitalistische patriarchaat en het instituut? Dat is een van de vragen die dit collectieve en experimentele muziekproject zal aandrijven. Samen bouwen we een collectief lied geïnspireerd door doe-het-zelfrituelen, verhalen vertellen, clubcultuur en feministische theorie.

De koor-annex-ondersteuningsgroep wordt een ruimte om elkaar te ontmoeten, te experimenteren, samen te luisteren en gemeenschappelijke ervaringen te delen. Zowel de vreugde en de spanning als de chaos van het samenwerken worden gebruikt als materiaal om nieuwe verhalen te creëren en het begrip ‘futurability’ te verkennen. Deelnemers experimenteren op allerlei manieren met hun stem, ervaren wat het betekent om te luisteren, lawaai te maken of te zwijgen, en om als groep een geluidsruimte in te nemen. Wie weet opent de psychische, bijna magische kracht van gezongen, gesproken of geschreeuwde woorden wel een aantal poorten… Met geïmproviseerde zelfgemaakte percussie-instrumenten maken we bizarre beats geïnspireerd door techno- en dancemuziek, omdat ritme tot trance kan leiden en de potentie heeft de muren te doen trillen. Een barst in het systeem te veroorzaken. Zaterdag 20 mei wordt het collectieve lied dat hieruit resulteert live voor een publiek opgevoerd.

Met wie?
De workshop wordt geleid door Céline Gillain, een in Brussel gevestigde muzikant en performance- en videokunstenaar. Gillains benadering is interdisciplinair: ze werkt op het kruispunt van experimentele en elektronische muziek, en beeldende en podiumkunst. De manier waarop ze haar stem en lichaam inzet, evenals haar scherpe analyse van communicatie en relaties, getuigen van een houding die wordt gedreven door bevrijdings- en empowerment-bewegingen. Gedurende het laatste decennium trad Céline Gillain vaak op in Europa: op muziekfestivals, in musea en kunstcentra.

Gillain leidt ook verschillende workshops waarbij ze zich laat inspireren door luistermethodieken die worden toegepast in feministische groepsdiscussies. In de Brusselse kunsthogeschool La Cambre is ze tot slot mede-oprichter van een klas die gewijd is aan geluidscreatie en experimentele muziek.

Wanneer?
Workshop van dinsdag 16 t/m vrijdag 19 mei, van 11 tot 17 u.
Publieke performance: zaterdag 20 mei, van 14 tot 18 u.
(2 uur repetitie + publieke performance om 16u)

Om het vlotte verloop van het project te verzekeren, worden deelnemers verzocht beschikbaar te zijn op alle bovengenoemde data.

Voor wie?
Er zijn geen speciale vaardigheden vereist om deel te nemen aan de koor-annex-steungroep. We vragen evenmin om een technische achtergrond of ervaring met musiceren, maar interesse in muziek en ritme is zeker een pluspunt. Iedereen die gedreven wordt door de wens om hun stem en ritme te gebruiken om gender-gerelateerde kwesties, vrouwelijk verlangen en intersectioneel feminisme te onderzoeken, is welkom.

We verwelkomen personen die in België gevestigd zijn. Als gemeenschappelijke taal wordt het Engels gebruikt, maar afhankelijk van de behoeften van de deelnemers zullen we op een organische manier laveren tussen talen.

Waar?
De workshop en publieke performance vinden plaats in de SUPERHOST-ruimte op de 6de verdieping van het M HKA.
Adres: M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen.

Wat mag je verwachten?
Een veilige gedeelde omgeving voor een collectieve ervaring. Het resultaat is een gemeenschappelijk performance. Voor het uitbrengen en distribueren van de opname van de performance kunnen we samenwerken met Antwerps platenlabel Cortizona. Dit hangt af van zowel de interesse als de instemming van de deelnemers.

Het M HKA betaalt je reiskosten terug van en naar het museum, gedurende de duur van het project (vier dagen workshop + een dag performance). We vergoeden openbaar vervoer binnen België. Dagelijks wordt een lunch geserveerd en met alle deelnemers gedeeld.

Hoe deelnemen?
Schrijf ons een korte ‘wensbrief’ waarin je vertelt wie je bent en waarom je wil deelnemen aan het project (ongeveer één paragraaf, max. 1 pagina). Bevestig ook uitdrukkelijk je beschikbaarheid voor alle hierboven vermelde data. Kandidaturen dienen uiterlijk op 23 april 2023 te worden gericht aan laura.sofia.arbelaez@muhka.be. We bevestigen je deelname ten laatste op 25 april 2023.