Kunst in dialoog met het gebouw
De collectie van het Muhka telt 5.000 kunstwerken. Enkele kunstwerken zijn onlosmakelijk met het museumgebouw verbonden.
Robert Filliou: Projet de toilettes pour le Musée de Mönchengladbach
Een van de eerste gerealiseerde kunstwerken in het Muhka is Robert Filliou’s Projet de toilettes. Oorspronkelijk ontworpen voor een museum in Mönchengladbach, werd het in 1979 aan de Gordon Matta-Clark Foundation in Antwerpen geschonken en vond zo zijn weg naar het Muhka. Het werk bestaat uit drie deuren die leiden naar drie toiletten, gemarkeerd als mannen, vrouwen en kunstenaars. Filliou zag een kunstenaar in iedereen en wilde met dit werk de kloof tussen kunst en dagelijks leven overbruggen. Met humor en ironie stelt hij de verheven status van de kunstenaar ter discussie.
Hugo Duchateau: De groeiende ladder
Reis met de lift naar de vierde verdieping en ontdek Hugo Duchateau’s De groeiende ladder. Dit kunstwerk, geïnstalleerd in de liftschacht, is 19,5 meter hoog en loopt verticaal langs de glazen wand van de lift. De ladder beweegt mee met de lift en geeft de indruk van groeien wanneer de lift daalt. De organische structuur van de ladder verwijst naar de natuurlijke wereld en symboliseert de menselijke drang om zichzelf te overtreffen. De variatie in vorm en kleur, met goudkleurige accenten, benadrukt deze thematiek en geeft het werk een speelse en kritische toon.
Keith Haring in het M HKAFE
In het M HKAFE tref je een unieke muurschildering van Keith Haring, gemaakt een dag voor de opening van het museum in 1987. Haring combineert de beeldtaal van de straatcultuur met eeuwenoude symbolen zoals paarden en Medusa. Deze muurschildering, geïnspireerd door de Tanzaniaanse kunstenaar George Lilanga, is een van Haring’s weinige publieke projecten in Europa die de tand des tijds hebben doorstaan.
James Turrell: Skyspace
Op het dakterras van het Muhka bevindt zich Skyspace van James Turrell. Deze installatie, een kubusvormige ruimte met een vierkant gat in het plafond, biedt een bijzondere ervaring van licht en ruimte. Overdag en bij het vallen van de avond verandert het zicht door de opening, waardoor een nieuw bewustzijn van tijd en ruimte ontstaat. Turrell’s werk maakt licht bijna tastbaar en nodigt bezoekers uit om de subtiele veranderingen in het daglicht te ervaren.
Christophe Terlinden: M HKA zonder ‘u’
Op de gevel aan het Zuidpark prijkt het logo ontworpen door Christophe Terlinden. Door de ‘U’ uit Muhka te verwijderen, creëert Terlinden een vrije zone voor het museum, een ruimte voor ongehinderd denken en projectie. Dit eenvoudige maar ingrijpende gebaar benadrukt de visie van het museum om grenzen te verleggen.
Enrico David op de buitengevel
Het monumentale werk van Enrico David aan de gevel van de Leuvenstraat en Wapenstraat toont tien identieke figuren die naar de hemel kijken. Deze strakke lijntekeningen, met zowel mannelijke als vrouwelijke trekken, symboliseren de verbinding tussen kunst en de kosmos.
Kortom, bij het Muhka ontdek je ook op verrassende plekken bijzondere kunstwerken. Je kan ze bovendien gratis bezoeken tijdens de openingsuren van het Muhka.