Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Dit voorjaar in het M HKA

Tien jaar na zijn overlijden brengt het M HKA hulde aan Hugo Roelandt met een eerste museale overzichtstentoonstelling van deze veelzijdige kunstenaar, performer, installatiekunstenaar en fotograaf. We vieren in 2025 ook visionair kunstenaar en ingenieur van dromen Panamarenko die kunst en wetenschap op ongeziene wijze samenbracht. De intieme presentatie Reis naar de sterren zoomt in op Panamarenko’s fascinatie voor de kosmos en de zoektocht naar manieren om door het universum te navigeren. De Antwerpse scène wordt verder uitgediept met een archiefpresentatie rond Today’s Place, een multidisciplinaire en radicale experimenteerruimte in Antwerpen eind jaren 70. Meer experiment is er in de IN SITU-tentoonstelling van Bruno Zhu, een ogenschijnlijk eenvoudige installatie die uitnodigt tot uitwisseling en transformatie. Tot slot brengt het M HKA een hernieuwde, gebalde collectiepresentatie die een dertigtal topwerken van Vlaamse kunstenaars toont, zowel kunstenaars die hier leven en werken (vroeger of nu), als kunstenaars die een relatie hebben met Vlaanderen. Zij worden in dialoog geplaatst met internationale kunstenaars uit de collectie van de Vlaamse Gemeenschap.

Expo
HUGO ROELANDT
Het einde is een nieuw begin
14.02–25.05.2025

Hugo Roelandt (Aalst 1950–Antwerpen 2015) was een veelzijdig kunstenaar, actief als performer, installatiekunstenaar en fotograaf. Vanaf het midden van de jaren 1970 was hij een belangrijke figuur binnen de naoorlogse avant-garde in Antwerpen. Roelandt liet zich niet beperken tot een artistiek genre of stijl. Zijn performances, fotoseries en interventies in de openbare ruimte kenmerkten zich door een grote diversiteit en soms tegenstrijdige elementen.

Gedurende zijn hele carrière streefde Roelandt ernaar traditionele opvattingen over kunst te deconstrueren. Hij vond dat kunst de complexiteit van het hedendaagse leven en maatschappelijke kwesties moest weerspiegelen, in plaats van zich te houden aan esthetische orthodoxie. Belangrijke thema’s in zijn werk waren lichaamsbeeld en gendernormen, automatisering en de bourgeois aard van het artistieke veld.

Het einde is een nieuw begin is Hugo Roelandts eerste overzichtstentoonstelling in een museum, tien jaar na zijn overlijden. Het M HKA en het CKV (Centrum Kunstarchieven Vlaanderen) werden beheerders van het volledige archief van Hugo Roelandt. Het omvat zowel sleutelwerken, als een rijke verzameling materiaal, waaronder documentatie, notities, schetsen en informatie over niet-gerealiseerde projecten, maar ook zijn persoonlijke bibliotheek, die als educatieve bron fungeerde.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door het M HKA in samenwerking met Marc Holthof en Lydia Van Loock.

Het werk The Shape of Water van Hugo Roelandt zal in juni 2025 opnieuw te zien zijn in de Fundació Joan Miró, waar de kunstenaar het oorspronkelijk in 1986 installeerde. Deze samenwerking tussen het M HKA en de Fundació Joan Miró maakt deel uit van het programma ter ere van het 50-jarig jubileum van de Fundació Joan Miró. Daarnaast organiseert het M HKA in mei 2025 een presentatie van Sean Peleman, laureaat van de Hugo Roelandt Prijs 2024, als onderdeel van het INBOX-programma.

IN SITU
BRUNO ZHU
Buiten
25.01–11.05.2025

Bruno Zhu’s IN SITU-tentoonstelling bestaat uit een imposante reeks draaiende muren, opgehangen aan de twee centrale zuilen in de tentoonstellingsruimte. De expliciete, confronterende kwaliteit van Out is misleidend in haar ogenschijnlijke eenvoud. In plaats van een binair wereldbeeld te bevestigen, fungeert het werk als een uitnodiging om de muren te doorbreken en op zoek te gaan naar mogelijke staten van wording. Beweging wordt een uitnodiging tot onderhandeling, die op haar beurt uitwisseling en transformatie bevordert.

Met de steun van de Nederlandse Ambassade in België en het Mondriaan Fonds.

Bruno Zhu, Getting out of a museum, research image, 2024. Courtesy of the artist

Permanente collectiepresentatie
De toestand is vloeibaar
25.01.2025–03.01.2027

De M HKA-collectie is altijd in beweging en we leven in tijden van verandering. In 2025 brengt het M HKA een hernieuwde, gebalde collectiepresentatie die via een dertigtal topwerken Vlaamse kunstenaars toont, zowel kunstenaars die hier leven en werken (vroeger of nu) – met onder anderen Marcel Broodthaers, Panamarenko, Luc Tuymans, Anne-Mie Van Kerckhoven, Otobong Nkanga en Laure Prouvost – als kunstenaars die een relatie hebben met Vlaanderen, zoals Marlene Dumas, Jimmie Durham, Gordon Matta-Clark en Nicola L. Zij worden in dialoog geplaatst met internationale kunstenaars uit de collectie van de Vlaamse Gemeenschap, zoals Cady Noland, Barbara Kruger, Michelangelo Pistoletto, Taus Makhacheva en Shilpa Gupta. De collectiepresentatie vertrekt van de naoorlogse avant-garde in Antwerpen en gebruikt het verleden als platform om de multipolaire wereld van vandaag en van de toekomst te begrijpen, waarbij de drie collectie-invalshoeken (beeld, actie en maatschappij) als leidraad worden genomen.

De gratis te bezoeken permanentie collectiepresentatie De toestand is vloeibaar toont werk van Marina Abramović, Chantal Akerman, Hüseyin Bahri Alptekin, Evgeny Antufiev, Marcel Broodthaers, Lili Dujourie, Marlene Dumas, Jimmie Durham, Andrea Fraser, Shilpa Gupta, Craigie Horsfield, Ilya & Emilia Kabakov, Nikita Kadan, Barbara Kruger, Nicola L., Léa Lublin, Taus Makhacheva, Gordon Matta-Clark, Otobong Nkanga, Cady Noland, Panamarenko, Michelangelo Pistoletto, Laure Prouvost, Ayman Ramadan, Chris Reinecke, Oksana Shachko, Walter Swennen, Luc Tuymans en Anne-Mie Van Kerckhoven.

Barbara Kruger, We Are Not What We Seem, 1988. Collection M HKA/Collection Flemish Community
Hüseyin Bahri Alptekin, Tremor, Rumour, Hoover, 2001. Collection M HKA/Collection Flemish Community

Wisselende collectiepresentatie
PANAMARENKO
Reis naar de sterren
25.01–07.09.2025

De intieme presentatie Reis naar de sterren zoomt in op Panamarenko’s fascinatie voor de kosmos en de zoektocht naar manieren om door het universum te navigeren. Door grote werken zoals Bing of the Ferro Lusto, Flying Cigar Called Flying Tiger en De Grote Plumbiet voor het eerst samen te tonen, aangevuld met prototypes, tekeningen, berekeningen, schetsen, inspiratiebronnen, en foto’s uit het archief en uit zijn voormalig huis en atelier in de Biekorfstraat, worden het denkproces en de verbeelding van de kunstenaar zichtbaar. In een combinatie van artistiek inzicht en technologisch experiment, en humor en ernst neemt Panamarenko ons mee in zijn poëtisch universum.

In 2025 vieren we Belgisch visionair kunstenaar en ingenieur van dromen Panamarenko (1940-2019) die kunst en wetenschap op ongeziene wijze samenbracht. Panamarenko85 brengt een eerbetoon aan deze pionier, innovator en inspirator die over generaties heen blijft uitdagen om grootser te denken en verder te dromen.

Het Panamarenko-jaar is een initiatief van de Panamarenko Foundation die een reeks unieke evenementen en tentoonstellingen in samenwerking met M HKA, KMSKA, Port of Antwerp-Bruges en Cultuurcentrum Scharpoord Knokke-Heist brengt. Er wordt ook een bijzondere publicatie Panamarenko Fundamentals uitgebracht, waarin zijn sleutelwerken en ideeën in de schijnwerpers staan.

Van iconische locaties tot verrassende samenwerkingen: Panamarenko85 laat je kennismaken met het universum van een kunstenaar die zijn tijd ver vooruit was. Maak je op voor een jaar vol speelse inspiratie, verwondering en creatieve ontdekkingen!

www.panamarenko85.be

 Caption: Panamarenko, Bing of the Ferro Lusto, 1997. Privécollectie/in langdurige bruikleen M HKA, Antwerpen. Foto M HKA
 Caption: Panamarenko, Bing of the Ferro Lusto, 1997. Privécollectie/in langdurige bruikleen M HKA, Antwerpen. Foto M HKA

Archiefpresentatie
Today’s Place
25.01–11.05.2025

In 1977 kraken de jonge kunstenaars Jan Janssen, Ronald Stoops, Narcisse Tordoir en Rudolf Verbesselt een leegstaand pand in de Antwerpse Coppenolstraat om als atelier en woonruimte te gebruiken. Het pand wordt al snel een experimentele ruimte voor tentoonstellingen, performances, filmscreenings, happenings en acties in Antwerpen en daarbuiten. De aanpak en het publiek van Today’s Place zijn radicaal multidisciplinair: punk, kunst, mode, performance en muziek vinden elkaar in een vlucht uit institutionele kaders. Maar de explosieve energie levert ook spanningen met de buurt op, en in 1978 wordt Today’s Place gesloten na een politierazzia. De archiefpresentatie in het M HKA toont voor het eerst een overzicht van de belangrijkste projecten van Today’s Place, aangevuld met een overzicht van historisch drukwerk, magazines en posters.

Today’s Place, Jan Janssen Photo: Archief M HKA

Gerelateerde artikels

nieuw museum

Antwerpen keurt plannen goed voor nieuwbouw Muhka

27 May 2024

De stad Antwerpen heeft het voorontwerp voor het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) goedgekeurd. De ambitie is een iconisch gebouw te realiseren dat de culturele kern van de wijk het Zuid versterkt en een verbinding vormt tussen de Scheldekaaien en de Gedempte Zuiderdokken. 

De zomer van Muhka

4 Jun 2024

Wie aan zomer denkt dwaalt af naar terrasjes, kamperen, vakantie aan zee en ... museums. Want het Muhka heeft, naast verkoeling, heel wat te bieden dit seizoen, inclusief een dakterras. Centraal staan twee onderwerpen met een nagenoeg even hoog knuffelgehalte: dieren en Antwerpse kunstenaars.

Artikel

Dit is Superhost 2024 - een jaar lang appels tentoon

11 Sep 2024

Met Superhost gaat M HKA een jaar lang in zee met een kunstenaar of collectief. Wij bieden onze bovenste verdieping aan, zij zorgen voor de invulling, en zo ontstaat er iedere keer een mooie dialoog, waar ook het publiek deel van uitmaakt. Dit jaar zijn Antje Majewski en Pawel Freisler te gast. Samen onderzoeken ze de dubbele natuur van appels als kunstobject én als referentiepunt in discussies over het verlies aan biodiversiteit.

Dit voorjaar in het M HKA

8 Jan 2024

Dit voorjaar verwelkomen we Jim Shaw in het M HKA, een Amerikaanse cultkunstenaar. Verder staan ecologie en esthetiek centraal, met projecten van Viktor Brim, Willy De Sauter, Edith Dekyndt, Jef Verheyen en Antje Majewski. We nodigen je uit op een van onze themadagen, filmvoorstellingen, rondleidingen of lezingen.