Anthea Hamilton – Mash Up
18 feb - 15 mei 2022
Mash Up is de eerste grote overzichtstentoonstelling van werken van Anthea Hamilton. De expo vormt daarom ook een eerste gelegenheid om een diepgaande lezing en articulatie van Hamiltons praktijk te delen, terwijl ook ongekende perspectieven worden geopend en nieuwe interpretaties aangereikt.
De tentoonstelling omvat niet minder dan zeventig werken die de kunstenaar gedurende haar carrière creëerde, naast een reeks nieuwe werken, een performance, en tentoonstelling-specifieke situaties. Hoewel Mash Up een overzicht is, ging het om een dynamisch en creatief proces, waarbij ruimte en tijd werd aangereikt om toegang te bieden tot het werk, Hamiltons praktijkin een nieuw perspectief te plaatsen, en werken met elkaar te vergelijken.
Al bijna twee decennia lang ontwikkelt Anthea Hamilton een complexe praktijk die beeldhouwkunst, installatie, film en performance omvat, en die wordt gekenmerkt door toegewijde creativiteit, positiviteit en flexibiliteit, verrassende onderzoekstrajecten, een zeer visuele esthetiek, interculturele interesses, interdisciplinaire productiewijzen en een dynamiek van samenwerking. Hamilton duikt in de meanderende geschiedenis van de visuele en culturele productie en gebruikt haar oog als een tegelijk subjectieve én productieve lens waardoor ze de wereld kan bekijken (en opnieuw creëren). Haar installaties stellen een alternatieve en gefragmenteerde realiteit voor waarin genderrollen, seksualiteit, huiselijk leven en de tradities van verschillende culturen niet langer worden gezien als gevestigde clichés, maar als vloeiende noties.
Met haar ‘mash-up’-methode filtert en analyseert Hamilton elementen uit mode, kunst, eten, natuur, design, architectuur en popcultuur, uit heden en recent verleden. Vervolgens herschikt ze die stijlfiguren en motieven — die we anders misschien als bekend of geruststellend ervaren — om evidente en dominante betekenissen te omzeilen. Hiertoe gebruikt Hamilton verschillende technieken en materialen, zoals digitale prints, gegalvaniseerd staal, geweven kleermakersstof, of geblazen glas. Ze bouwt zowel voort op hightech als op vakmanschap, en beweegt zich daarbij ongeremd van laag naar hoog, van klassiek naar pop, van hiphop naar art nouveau. Hamiltons praktijk is gebaseerd op een sterk geloof in samen-leven, complexiteit en — bij uitbreiding — verbeeldingskracht, waarbij de ambiguïteit van de kunstwerken wordt ingezet als een middel om onze waargenomen realiteit constant in vraag te stellen.
Over Anthea Hamilton
Anthea Hamilton is een beeldend kunstenares die werkt met installaties, sculpturen en performance. Ze voltooide haar studie aan de schilderafdelingen van de Leeds Metropolitan University en het Royal College of Art London, respectievelijk in 2000 en 2005. In 2016 was Hamilton een van de vier genomineerden van de Engelse Turner Prize, die werd uitgereikt in Tate Britain. Anthea Hamilton woont en werkt in Londen. Momenteel is ze gastdocente aan de onafhankelijke, gratis toegankelijke kunstacademie Open School East (Margate, VK).
Anthea Hamiltons werk werd internationaal tentoongesteld, met onder andere solotentoonstellingen: ‘The Prude’, Thomas Dane Gallery, Londen (2019); ‘The New Life’, Secession, Wenen (2018); ‘a is for and, am, anxious, apple, adore…’, Kaufmann Repetto, Milaan (2018); ‘The Squash’, Tate Britain, Londen (2018); ‘Love IV’ (met Nicholas Byrne), Schinkel Pavillon, Berlijn (2016); ‘Anthea Hamilton Reimagines Kettle’s Yard’, Hepworth Wakefield, Wakefield, (2016); ‘Lichen! Libido! Chastity!’, SculptureCenter, New York (2015); ‘Kabuki, The Tanks’, Tate Modern, Londen (2012); ‘Sorry I’m Late’, Firstsite, Colchester (2012); ‘Les Modules – Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent’, Palais de Tokyo, Parijs (2012); en ‘Gymnasium’, Chisenhale Gallery, Londen (2008).
Hamilton nam ook deel aan tal van groepsexpo’s. Daaronder: ‘Bloomberg New Contemporaries 2020’, South London Gallery (2021); ‘The Paradox of Stillness: Art, Object, and Performance’, Walker Art Center, Minneapolis (2020); ‘May You Live in Interesting Times’, 58ste Biënnale van Venetië (2019); ‘La vie moderne’, 13de Biënnale van Lyon (2015); ‘Burning Down the House’, 10de Biënnale van Gwangju (2014); en ‘Don’t You Know Who I Am? Art After Identity Politics’, M HKA, Antwerpen (2014).
Activiteiten
Wekelijkse performance op zaterdagnamiddag.
Iedere zaterdagnamiddag tussen twaalf en 17:00 zijn de performers in de tentoonstellingsruimte. Tijdens deze uren kiezen ze zelf wanneer ze pauze nemen wat betekent dat ze niet altijd aanwezig in de ruimte zijn.
In samenwerking met DE SINGEL in Antwerpen als onderdeel van CARTA, een nieuw tweejaarlijks creatiefestival van DE SINGEL, dat dit jaar plaatsvindt van 21 tot 30 april.
Publicatie
Gelijktijdig met de presentatie in Antwerpen verschijnt een omvangrijke monografische publicatie (co-editie M HKA en Triangle Books). Met teksten van: Cédric Fauq, Milovan Farronato, Anthea Hamilton, Anne-Claire Schmitz, and Linsey Young. Verkijgbaar in het Nederlands en het Engel. Publicatiedatum: Lente 2022
Colofon
Curator: Anne-Claire Schmitz
Met de onontbeerlijke steun van LOEWE.
Met steun van AMS digital, Herno, Mildred and Simon Palley, Marc Vandecandelaere.
Banner image: Installation view, Anthea Hamilton, Mash Up, M HKA, Museum of Contemporary Art Antwerp, 2022 © Anthea Hamilton. Courtesy of the artist and M HKA. Photo: Kristien Daem