De toestand is vloeibaar
25 jan 2025 - 3 jan 2027
De M HKA-collectie is altijd in beweging en we leven in tijden van verandering. In 2025 brengt het M HKA een hernieuwde, gebalde collectiepresentatie die via een dertigtal topwerken Vlaamse kunstenaars toont, zowel kunstenaars die hier leven en werken (vroeger of nu) – met onder anderen Marcel Broodthaers, Panamarenko, Luc Tuymans, Anne-Mie Van Kerckhoven, Otobong Nkanga en Laure Prouvost – als kunstenaars die een relatie hebben met Vlaanderen, zoals Marlene Dumas, Jimmie Durham, Gordon Matta-Clark en Nicola L. Zij worden in dialoog geplaatst met internationale kunstenaars uit de collectie van de Vlaamse Gemeenschap, zoals Cady Noland, Barbara Kruger, Michelangelo Pistoletto, Taus Makhacheva en Shilpa Gupta. De collectiepresentatie vertrekt van de naoorlogse avant-garde in Antwerpen en gebruikt het verleden als platform om de multipolaire wereld van vandaag en van de toekomst te begrijpen, waarbij de drie collectie-invalshoeken (beeld, actie en maatschappij) als leidraad worden genomen.
De gratis te bezoeken permanentie collectiepresentatie toont werk van Marina Abramović, Chantal Akerman, Hüseyin Bahri Alptekin, Marcel Broodthaers, Lili Dujourie, Marlene Dumas, Jimmie Durham, Andrea Fraser, Shilpa Gupta, Craigie Horsfield, Ilya & Emilia Kabakov, Nikita Kadan, Barbara Kruger, Nicola L., Taus Makhacheva, Gordon Matta-Clark, Cady Noland, Otobong Nkanga, Panamarenko, Michelangelo Pistoletto, Laure Prouvost, Ayman Ramadam, Chris Reinecke, Oksana Shachko, Walter Swennen, Luc Tuymans en Anne-Mie Van Kerckhoven.
Gratis te bezoeken collectievleugel
De permanente collectiepresentatie bevindt zich in de gratis te bezoeken collectievleugel van het museum. Om de vinger aan de pols te houden van de ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst, in te spelen op de actualiteit en recente aanwinsten te tonen, is er naast de permanente collectiepresentatie een flankerend programma van wisselende collectiepresentaties in twee aanpalende zalen. Daarnaast waaiert de collectie verder uit naar de eveneens gratis toegankelijke leeszaal. Tussen de boeken is er werk van onder anderen Koen van den Broek, Marlow Moss, Luc Deleu, Els Dietvorst en Jacqueline Mesmaeker. En tot slot zijn nog enkele kunstwerken letterlijk onlosmakelijk met het museumgebouw verbonden; werk van Robert Filliou, Hugo Duchateau, Keith Haring, James Turrell, Christophe Terlinden, Enrico David, en natuurlijk het Panamarenkohuis in de Seefhoek.
Over de M HKA-collectie
De M HKA-collectie bestaat uit ongeveer 6.000 werken. De ruggengraat ervan zijn eigen aankopen en werken die door de Vlaamse Gemeenschap zijn verworven, alsook door de Stad Antwerpen. Daarnaast zijn er schenkingen en enkele andere publieke fondsen die het M HKA ontsluit, zoals dat van De Vleeshal in Middelburg. Het collectieverhaal vertrekt van de naoorlogse avant-garde in Antwerpen en Vlaanderen, en gebruikt dit verleden als uitgangspunt om de multipolaire wereld van vandaag en van de toekomst te begrijpen.
De M HKA-collectie ontwikkelt zich rond drie manieren om kunst te benaderen: beeld, actie en maatschappij. Hoewel geen enkel werk uitsluitend onder een van deze noemers valt, zijn het nuttige insteken om de eigenheid en de complementariteit van onze collectie te onderzoeken. Beeld, actie en maatschappij kunnen de drie assen zijn die samen de ruimte van een werk bepalen: elk performatief kunstwerk heeft een beeldkwaliteit, kijken is actie en elk kunstwerk verhoudt zich tot de maatschappij. Deze opdeling wil dan ook vooral een aanzet vormen voor het publiek om in interactie te gaan met de werken en nieuwe verbanden te leggen.