Architectuur
Toen in de eerste helft van de jaren tachtig werd beslist dat Antwerpen een museum van hedendaagse kunst zou krijgen, werd gezocht naar een gebouw in de omgeving van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA). In de Leuvenstraat werd een voormalige graansilo aangekocht, die tot 1969 dienst deed als opslagplaats en later als discotheek The Palace.
De verbouwing werd toevertrouwd aan de Antwerpse architect Michel Grandsard, die als verzamelaar bekend stond voor zijn betrokkenheid bij beeldende kunst. Hij haalde het gebouw leeg, liet het onderkelderen en paste het aan de noden van een hedendaags museum aan. De gevel in art-decostijl, de inplanting van het trappenhuis in het torentje, de vele zuilen in de centrale ruimte die het gewicht van het graan moesten torsen en het hellend plafond van de graantrechter in de baliezone bleven behouden. Links en rechts van het hoofdvolume met zijn decoratieve façade werden de oude aanbouwen van de silo en enkele aangrenzende hangars vervangen door museumzalen achter sobere gevelvlakken. Op 20 juni 1987 werd het museum, met 1.500 m² tentoonstellingsoppervlakte, officieel in gebruik genomen.
Al snel bleek de beschikbare tentoonstellingsruimte te krap bemeten, en ook voor andere functies waren er problemen. In augustus 1992 werd een tweede verbouwing aangevat, waarvoor opnieuw Michel Grandsard werd aangesteld. De tentoonstellingsruimte werd in de richting van de Wapenstraat uitgebreid met een extra zaal, aan de Waalsekaai kwam een cilindervormig volume, en naar de Schelde toe werd een reeks zalen toegevoegd uitlopend in een punt als een gigantisch stuk taart. Op die manier werd 2.500 m² tentoonstellingsoppervlakte toegevoegd. Op de overige percelen aan de Wapenstraat en de Cockerillkaai werden de kantoren, de bibliotheek, een depot, ateliers en een loskade gebouwd. De eerste tentoonstelling in het ‘nieuwe’ M HKA opende op 26 juni 1993.
In september 2003 werd de inkomhal vernieuwd door het architectenbureau Robbrecht en Daem, om zo bepaalde verouderde of minder goed functionerende aspecten van de (binnenhuis)architectuur te verbeteren. Daarnaast werd 165 m² extra tentoonstellingsruimte gecreëerd en de beide vleugels van het museum werden op de benedenverdieping beter met elkaar verbonden.
Na ruim twintig jaar was het M HKA-gebouw aan een flinke opknapbeurt toe. Tijdens de technische verbouwing in 2009 werd de buitengevel van het museum gerenoveerd en in een nieuwe kleur geschilderd. Kunstenaar Enrico David werd uitgenodigd om een kunstwerk te creëren voor de buitengevel van het museum.