Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Totaalkunstwerk van Panamarenko wordt beschermd monument

5 februari vieren we de geboortedag van kunstenaar Panamarenko, die ons in december 2019 onverwacht verlaten heeft. Hij liet een bijzonder oeuvre na dat nog steeds te bewonderen is in verschillende binnen- en buitenlandse collecties en musea. De meest opmerkelijke en uitzonderlijke getuigenis van zijn artistieke nalatenschap is zonder twijfel zijn woning annex atelier in de Biekorfstraat 2 in Antwerpen, dat de kunstenaar in 2007 schonk aan het M HKA om het te ontsluiten als authentiek kunstenaarshuis. Panamarenko woonde en werkte er van 1970 tot 2002; het merendeel van zijn vliegende, zwevende en/of varende tuigen werden ontworpen aan de tekentafel in de woonkamer, en uitgevoerd in het atelier op het gelijkvloers, waar zijn moeder vroeger een schoenenwinkel had.

Opvallend is de glazen loggia aan de voorgevel: een stalen constructie van bijna 10 meter breed. De loggia was de werkkamer en exotische wintertuin van Panamarenko, waar hoge kamerplanten stonden en waar papegaaien vrij in mochten rondvliegen. Op vraag van de kunstenaar werd het pand in 2012 “versterkt” met een helikopterplatform waardoor het nog meer een landmark is geworden. Niet alleen geografisch voor Antwerpen Noord, maar ruimer bekeken voor de gehele geschiedenis van de Belgische kunstontwikkeling vanaf de jaren ’60.

Sinds de schenking werd het pand volledig gerestaureerd en authentiek heringericht onder leiding van architect Luc Deleu van T.O.P. office en M HKA-medewerker Hans Willemse, die ook de volledige inventaris van de artistieke inboedel in kaart bracht. Het belang van kunstenaar Panamarenko is bijzonder groot voor het M HKA, dat onder meer de werken Prova Car en Zwitserse Fiets in zijn permanente collectie heeft, naast talloze tekeningen, schetsen en het volledige Panamarenko-archief dat door Paul Morrens werd bijgehouden.

M HKA-directeur Bart De Baere benadrukt niet alleen het inhoudelijke belang van het pand, maar zeker ook de artistieke uitstraling ervan.

“Het is fantastisch dat de inspanningen van zo veel jaren nu bekroond worden en het huis officieel een monument is. Panamarenko is voor het M HKA een sleutelfiguur omdat het verhaal van het museum vertrekt vanuit de internationale avant-garde, waarvan Panamarenko één van de belangrijkste vertegenwoordigers is.”

Bart De Baere, algemeen directeur M HKA

Panamarenko is een van de weinige topkunstenaars uit de na-oorlogse Europese avant-garde waarvan het beeld nog niet canonisch is samengebald. Als kunstenaar, uitvinder en visionair heeft hij jarenlang uitzonderlijk onderzoek gevoerd naar begrippen zoals ruimte, beweging, vlucht, energie en zwaartekracht. Zijn werk is een combinatie van artistiek inzicht en technologisch experiment. Dit maakt hem voor België de absolute sleutelfiguur van de avant-gardekunst uit de tweede helft van de 20e eeuw.

Het M HKA wil het brede publiek graag laten kennismaken met het werk van Panamarenko in al zijn facetten door een documentatiecentrum rond dit bijzondere oeuvre uit te bouwen. Het M HKA bracht nagenoeg het volledige oeuvre van de bevlogen kunstenaar in kaart door er een thematische en tegelijk chronologische indeling in aan te brengen. Dit resulteerde in 2014 in de succesvolle overzichtstentoonstelling Panamarenko Universum. Deze doorlichting van zijn oeuvre zorgde daarbij niet alleen voor helderheid en structuur, maar ook voor diepgang en toegankelijkheid. Ze kreeg bovendien een blijvend karakter op ensembles.org, waar alle beschikbare informatie en documentatie over het leven en werk van Panamarenko digitaal gecentraliseerd wordt.

 

Vandaag kondigde minister Diependale aan dat de officiële procedure wordt opgestart om het historisch-legendarische pand voortaan te eren en te erkennen als “beschermd monument”. Voor het M HKA is dit een belangrijke erkenning voor haar jarenlange inspanning om het pand te bewaren en te beschermen als “totaalkunstwerk”.

 

Zodra de omstandigheden het toelaten openen de deuren van het Panamarenkohuis opnieuw voor het publiek, dat via de website van het M HKA een geleid bezoek kan reserveren.


Gerelateerde artikels

In memoriam

'10 dagen - 10 nachten', zo herdenkt M HKA Philippe Van Snick

1 Oct 2019

Het sleutelwerk '10 dagen - 10 nachten' van Philippe Van Snick maakt vanaf nu ook deel uit van onze permanente collectie. Op deze manier eren we de in juli 2019 overleden kunstenaar die het spanningsveld tussen minimalisme en kleur verhief in tijdloos werk.

Terugblik

‘Museum Spelen’: een geslaagd experiment

19 Oct 2023

Zelden kreeg het M HKA zoveel kinderen over de vloer. In de interactieve zomertentoonstelling ‘Museum Spelen’ konden kinderen kunstwerken bekijken, aanraken en er zelfs mee spelen. De expo werd samengesteld door leerlingen van het vierde leerjaar in samenwerking met curator Marc Verstappen van kunstenhuis De Studio. Christine Lambrechts (collectiebeheer) en Sofie Gregoor (bemiddeling) blikken terug op een bijzonder project. 

Update

‘Quand le Ciel Bas et Lourd’ van David Lamelas: Naar een duurzame reconstructie en verplaatsing van het kunstwerk

22 Mar 2021

In het kader van de renovatiewerken van het KMSKA werd vandaag het werk 'Quand le Ciel Bas et Lourd' van David Lamelas ontmanteld. Het M HKA werkt ijverig toe naar een toekomstige herlocatie en reconstructie van het kunstwerk.

Artist's novels

De artist’s novel: nieuwe definitie voor een bestaande kunstpraktijk

19 Jan 2024

Steeds meer beeldende kunstenaars schrijven ook romans, als deel van een breder artistiek project. Die romans lijken vormelijk op traditionele literaire romans, maar ze zijn een heel ander medium. Om het onderscheid te maken, bedachten Joanna Zielińska, Senior Curator van het M HKA, en kunstenaar David Maroto de term “artist’s novel”. Ze voeren al jaren onderzoek om de definitie te omlijnen en een internationale bibliografie op te stellen.